Tuinen

Hoe het begon                                     

In 1968 is het huis gebouwd. De grond is niet te zware zeeklei. Het oppervlak is 3000m². Pas in 1973 werd met de huidige aanleg begonnen. Na een lezing van Le Roy, die wilde tuinen propageerde wilden wij ook een tuin met nat en droog, zon en schaduw, hoog en laag. Het uitgangspunt werd een vijver op grondwaterpeil met daaromheen paden en terrassen met een niveauverschil van +2m. tot -2.10 (vijver) om de hoogteverschillen te overbruggen werden keermuurtjes gemaakt van los gestapelde bakstenen. (c.a. 16.000)

Later ontstonden rond het huis nieuwe tuintjes met elk een eigen thema of kleur.

1 oprit 6 moestuin 11 schaduwtuin   16 terras2 bebouwing 7 blauwe tuin 12 rood oranje         17 verdiepte vijvertuin3 zilveren tuin 8 roze lila paars 13 knooptuin   18 kade4 parkeertuin 9 geel wit 14 grindtuin       19 waterval5 opslag 10 buxustuin 15 kruidentuin    

de zilveren tuin

In de zilveren tuin is rond een cirkelvormige bestrating een aanplant van hoofdzakelijk grijsbladige en witbloeiende planten.

Hier de in 2003 gebouwde muur met spiegelprieel.

De moestuin is voorzien van onderhoudspaadjes in een wat Frans aandoend patroon. Jan de Boer kweekt in dit gedeelte naast groente ook veel riddersporen.

blauwe tuin

Centraal in dit tuindeel een tuinvaas met eenjarigen. Eromheen een lage beplanting in blauw en lila. Op de verhogingen rondom blauwe bloeiers.

roze lila paars

In de dubbele borders vindt u vast planten roze lila en paars.

geel wit

Rond een vierkant gazon aan vier zijden een beplanting in geel en wit gecombineerd met struiken met bijkleurend blad.

varkensconferentie

Midden in het gras van de geelwitte tuin bevond zich ‘De Varkensconferentie, van in vorm geknipte buxus. Helaas kregen de buxussen een schimmelziekte en zijn de varkentjes geruimd. Nu staat er op die plek een ‘Pigmemorial’.

rood oranje

Veel betrouwbare vaste planten in oranje en vuurrood zijn er niet. Daarom worden  hier rozen, eenjarigen, bollen, en knollen toegevoegd, zoals vlijtige liesjes, dahlia’s tulpen en montbretia. Een nogal bewerkelijk stukje tuin.

knooptuin

Tegen de voorgevel werd in 1991 een kasje gebouwd. U kunt er even naar binnen gaan om breikunst te bewonderen. Voor de kas een ‘gevlochten’ buxustuintje, een z.g. knotgarden. Er zijn twee kleuren

Grindtuin

De grindtuin bestaat uit een laag grint op antiworteldoek. Hierin zijn gaten geknipt voor een lage beplanting. Dit tuindeel wordt aan de achterzijde begrensd door een verhoogde bak en een pergola met klimplanten.

Kruidentuin

Vanuit de keuken hebben we uitzicht op de kruidentuin. De beplanting bestaat hoofdzakelijk uit kruiden om te eten.

vijver

Het grondwater zit op 2.20 m. onder het maaiveld. Dus is er veel grond weg gegraven, ook voor een pad rond de vijver en een laag gelegen terras. Een trapje maakt het geheel toegankelijk. Er staat een grote bank als blikvanger.

folder

Als u de tuin bezoekt dan krijgt u een folder met een plattegrond en beschrijving van de tuin.

TUIN ELS DE BOER

SMELTENSPAD 10

9989AR WARFFUM

tel. 0595-422426

email de.boer.els@planet.nl

Wij zijn open van mei tot oktober woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Kinderen tot 12 jaar gratis.